5 saker att tänka på när man är anställd

Det finns en hel del tips och trix som man kan tänka på som man kanske inte gör när man jobbar. Man är ofta för upptagen med att göra det man har betalt för, dvs utföra arbete åt arbetsgivaren. Det kan dock vara värt att ta sig lite tid och fundera på sin situation som anställd och hur man kan förbättra den samt hur man inte behöver vara orolig över att vara en ”besvärlig” medarbetare.

1. Gå med i facket.
Trots att du har fast anställning (tillsvidare anställning) och känner dig trygg med att få ha kvar jobbet så finns det väldigt goda själv till att vara med i facket. Om ditt företag börjar gå sämre, och mot all förmodan måste börja skala ner i arbetsstyrkan så har du en trygghet i att vara med i facket. Du kan ta hjälp av facket från den dagen du börjar höra illavarslande rykten på arbetsplatsen för att se vilka rättigheter du har och vad som egentligen gäller när ett företag börjar göra sig av med anställda. Om du skulle bli av med jobbet så är det också bra att skaffa en inkomstförsäkring via facket eller privat, detta garanterar dig en högre ersättning vid arbetslöshet än vad du får från a-kassan. Det finns många olika ställen att läsa på mer om hur du går med i facket och vilket fackförbund som passar din yrkesroll. Läs t ex mer om att gå med i facket här.

2. Se över din lön.
Har du korrekt lön i förhållande till din roll och ansvar? Jämför med vänner och bekanta eller kolla in lönekollen på Unionen.

3. Gör du andras jobb?
Är du en sådan som hellre får saker gjort själv? Trots att det kanske inte är ditt ansvar? Detta är ofta en tidsdödare av stora format. Fundera på vilka uppgifter du ofta gör som egentligen andra borde göra.

4. Fortbilda dig
De flesta arbetsplatser är villiga att betala för din kompetensutveckling om det är relevant för din anställning. Ta chansen att bättra på ditt CV genom att söka utbildningar och kurser som bättrar på din kompetens.

5. Knyt kontakter
Ta vara på relationerna på ditt jobb, det kan handla om relationer med andra anställda, kunder eller leverantörer. Detta kan ha stor betydelse för din egen utveckling och status på arbetsplatsen.